24 Mayıs 2013 Cuma

19.YY Başında Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Etmiş Bir Sosyolog Lewis Hine


Sosyolog ve Fotoğrafçı Lewis Wilkes Hine (1874 -1940)


Sosyolog ve fotoğrafçı kimliğini bir arada bulunduran ve kamerasında dünyayı bir sosyolog gözüyle yansıtan usta bir fotoğrafçı Lewis Hine. Universite’de sosyoloji okuduktan sonra 1903 yılında ilk kamerasını satın alan Hine çektigi kareleri ögretmenliğini desteklemek icin kullanmaya başlayarak belgesel fotoğrafçılığın temellerini attı.

Ayrıca o zamanlarda New York’ta yaşanan fakirlik ve Ellis Adası’ndaki göçmenleri fotoğraflayarak tarihe tanıklık eden karelere de imza attı. Hine fotoğraf aracılığıyla sosyal reformlar gerçekleştirilebileceğine ve insanlarda sosyal bilincin oluşturulabileceğine inandı. Öğretmen olarak özellikle çocuk işçi çalıştırılmasına karşı çıkan Hine’ı Ulusal Cocuk İşçi Komitesi hem araştırmacı hem de fotoğrafçı olarak işe aldı. Tüm ülkeyi 12 ay içinde  dolaştı ve bu çalışmaları sonucunda 1909 yılında çocuk işçilerin fotoğraflarının yer aldığı iki kitap yayınlandı.
1916 yılında en sonunda kongre çocukların haklarının korunması ve 14 yasından küçüklerin işçi olarak çalıştırılmalarını yasaklayan yasayı çıkardı. Yasanın çıkmasına çektiği fotoğraflar ve sekiz yıl boyunca yaptığı çalışmalarla cok büyük katkıda bulunan Hine daha sonra birinci dünya savaşı sırasında Fransa ve Belcika’daki sivilleri fotoğrafladı. 1930-31 yıllarında Empire State Binasi’nın yapımını da fotoğraflayan Hine’in kareleri 1932  yılıda kitap haline geldi. Ancak tüm yaptığı bu çalışmalardan yeterince para kazanamadı ve 1940 yılında sefalet içinde yaşama veda etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder