14 Haziran 2013 Cuma

Mağazada beğendiğiniz ürünleri “çocuk işçiler” üretmiş olabilir!

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) rakamlarına göre dünya genelinde halen 215 milyonun üzerinde çocuk işçi çalıştırılıyor. Bu çocukların yaklaşık 91 milyonu 5 ila 11 yaş arasında ve büyük bir çoğunluğu da Asya-Pasifik bölgelerinde bulunuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) rakamlarına göre dünya genelinde halen 215 milyonun üzerinde çocuk işçi çalıştırılıyor. Velileri çocuklarının ağır koşullar altında da olsa çalışmalarına iten temel sebep ise geçim sıkıntısı.
Veliler geçim sıkıntısı yaşadıkları için çocuklarını okul yerine çalışmaya göndermek zorunda kalıyor. Okulların masraflarını karşılayamadıkları gibi çocuklarının ev sakinlerine de maddi destek yapmaları da bu nedenle kaçınılmaz hale geliyor.
Sokaklarda mendil, simit satma gibi işlerin yanında çocuklar bazı bölgelerde uyuşturucu ticaretinde bile kullanılıyor. Bunun yanında tekstil alanında da çalıştırılan çocuklar, gömlek kazak dikerken veya ayakkabı yaparken solunum başta olmak üzere ciddi hastalıkları da kapabiliyor.
“ÇOCUK EMEĞİ SÖMÜRÜSÜNE KARŞI GÜN”
Diğer taraftan da bu çocuklar ileriki yaşlarda profesyonel bir meslek eğitimi alamadıkları için geçim sıkıntısı yaşamaya devam ediyor. Hepimiz bu çocuklar için üzülüyoruz şüphesiz. Ancak bunun için neler yaptığımız başlı başına bir soru.
Birçoğumuz bugün “Dünya Çocuk İşçiliği Karşıtı Gün” olduğunu bile bilmiyoruz. Belki de günlük alış-verişlerimizde bile çocuk isçiliğine destek veriyor olabiliriz. Buna dikkat etmek için neler yapmalıyız? Bazı ürünlerde “Fair Trade” etiketi bu bağlamda yardımcı olabilir. Bu uygulama sayesinde ürünleri üreten kişilerin sağlıklı koşullar altında çalışmalarının güvencesi sağlanıyor.
ÇOCUK YARDIM DERNEĞİ
Üzerinde fairtrade etiketinin bulunduğu bir üründe çalışan kişinin bunun karşılığını adaletli bir şekilde aldığı belirtilmiş oluyor. Bu ürünler normal ürünlerden biraz daha pahalıya gelse de dünyanın diğer ucundaki bir çocuğa eğitim kapısının açılmış olacağı da unutulmamalı. Bunun yanında ürününü sık tükettiğiniz bir şirketin müşteri hattını arayarak ürünün üretimi hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
Çocuk Yardım Derneği uzmanlarindan Barbara Küppers diğer taraftan pahalı ve markalı ürünlerde de dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunarak şunları söyledi: “Ne yüksek fiyat ne de marka ismi ürünün üretimindeki çalışma koşulları konusunda bilgi vermez. Aynı firma hem ucuz bir şirket için hem de markacılar için üretim yapabilir. Ancak bazı marka şirketleri de çalışma koşullarının ilkelerinin yürürlüğe konulması konusunda öncü rol oynadılar.”
Kuzey Ren Vestfalya Sosyal Bakanlığı da bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu’nda adım atılması ve önlemler alınması için Temsilciler Meclisi’ne önerge sunmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder