21 Mayıs 2013 Salı

Çocuk Oyuncular


Küçük yaşta ünlenen yıldızların hem psikolojilerinin bozulmaması hem de eğitimlerinin aksamaması için harekete geçen Çalışma Bakanlığı, artık 'bu çocuk dizide veya reklamda oynayabilir' onayı verecek. Son yıllarda ülkemizde dizi, reklam ve film sektöründe önemli gelişmeler sağlandı. Bu alanda yapımların artması, bu sektörde çalışan çocukların sayılarında önemli artışı da beraberinde getirdi. 
BU çocuklar ve aileleri için önemli bir gelir fırsatı yaratılmakla beraber, çocukların içinde bulundukları fiziksel ve psikolojik gelişim süreçleri açısından üzerinde düşünülmesi gereken bir takım konuların olduğu da bir gerçek. Nitekim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bugünlerde bu konuya odaklanmış durumda. Bakanlık, 'parlak ve etkileyici görünen bu iş dünyası, gelişimini tamamlamamış yaş grubundaki çocuklar için fiziksel, duygusal ve sosyal riskler içermektedir' düşüncesinde.

893 bin çocuk işçi
 ILO ve UNICEF'in 2011 yılında konuyla ilgili bilim adamı ve uzmanlara yaptırdığı araştırma raporu, özellikle televizyon sektöründe çalıştırılan çocukların son derece olumsuz koşullarda ve korunmasız ortamlarda, gelişim özellikleri ya da durumları göz ardı edilerek çalıştırıldıkları sonuçlarını ortaya çıkardı. Rapor ayrıca, Türkiye ve benzer gelişmekte olan ülkelerde çalışma koşullarının, bu sektörde yer alan çocuk oyuncular için çalışma öncesi, çalışma süresince ve sonrasında uluslararası standartların altında olduğu tespitini de yaptı. Türkiye'de 2012 yılı için yayınlanan en son verilere göre, çalışan çocuk sayısı 6-14 yaş grubunda 292 bin kişi, 15-17 yaş grubunda ise 601 bin kişi.
EKONOMİK faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı yüzde 5,9. Bu yaş grubundaki  istihdam  oranı 2006 sonuçlarına göre aynı kalırken, çalışan çocuk sayısında 3 bin kişilik artış gerçekleşti. Çalışan çocuklar içerisinde kaçının sanatsal faaliyetler içerisinde yer aldığı bilinmiyor fakat sayının artmış olduğu da, dizi-film ve reklam sektörünün gelişimine bakılarak söylenebilir.
ILO'nun en hassas olduğu nokta
ÇOCUK oyuncuların içinde yer aldıkları bulunmaları gereken çalışma ortamının asgari hangi düzeyde olacağına ilişkin, uluslararası yasal düzenlemeler var. Çocukların çalıştırılmasının yasaklanması Uluslararası Çalışma Teşkilatı' nın (ILO) öncelikli görev ve çalışma konuları arasında. ILO, sanatsal faaliyetlerde çalışacak çocuklar konusunda ülkelerin yasal düzenlemeler yapması gerektiğinin de altını çiziyor. 
BELÇİKA, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, İrlanda ve İngiltere'de, çocuklar için özel düzenlemeler de yapılmış durumda.

Mevcut durumda ne gibi mahsurları var?
ÇOCUK yaşta birkaç dizi ve reklamda önemli rol alıp, büyümeye başladığında ekrandan kazandığı popülaritesini yitiren çocuklar daha sonra önemli ruhsal sorunlar yaşıyor. Cocuklar okullarını aksatırken, akranlarıyla yeterli zaman geçiremiyor. Bu nedenle Çalışma Bakanlığının konuya el atması son derece isabetli.
Bakanlıktan izin alınacak
BU çerçevede, Çalışma Bakanlığının ilgili bürokratları, dizi, reklam ve film sektöründe çalışan çocuklar konusunda konuyla ilgili neler yapılabilir, hangi önlemler alınabilir sorularına cevap bulmak için, bugünlerde bir çalışma yapıyorlar. Ayrıca Çalışma Bakanlığının koordinasyonunda ilgili Bakanlıklar, ILO Türkiye Temsilciliği, UNICEF ve Oyuncular Sendikası ile ortak çalışmalar da yürütülüyor. Bu çalışmalarda da sona yaklaşıldı. Çalışma Bakanlığı, sanatsal faaliyetlerde çalışacak çocuklar için işe başlamadan önce izin alınması gerektiğini kesin olarak belirledi. Bu izinler, ilgili Bakanlıklardan yani Çalışma Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarından alınacak. Ayrıca yeni düzenlemeyle işverene bu çocukları çalıştırması durumunda özel sorumluluklar yüklenecek. 
Sanatsal bir çerçeve şart
TÜRKİYE'de de, ILO ve AB Direktifine uygun olarak iş yasamızda çocukların çalıştırılma yaşı ve yasaklarla ilgili hükümler bulunuyor. Fakat, sanatsal faaliyetlerle ilgili bir istisna getirilmesi ve bunun yasal bir zemininin olması gerekli. Nitekim ILO 2011 yılı Uzmanlar Komitesi Raporunda, Türk hükümetinden çocuk oyuncuların sanatsal faaliyetlere katılımına ilişkin izin sisteminin uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak kurulması isteniyor.
Psikologlar  sürekli çocukları dinleyecek
İŞVERENLER sürekli denetim altında tutulacak. Bu sektörde çalıştırılacak çocuklar için gerek çalışma öncesi gerekse çalışmaları esnasında sürekli olarak psikologlardan yardım alınacak, çocukların her aşamada psikolojik testlerle çalışmaya uygun olup olmadıkları belirlenecek. Çocukların eğitimlerinin çalışmadan etkilenip etkilenmediği ilgili Bakanlıkların uzmanları tarafından takip edilecek. Sanatsal faaliyetlerle ilgili yapılacak düzenlemenin şekli şartları ve denetim mekanizması çıkarılacak bir Yönetmelikle düzenlenecek.
Ödüllü Bora depresyona girmişti
Bal Filminde Rol Almıştı
SETTE gösterdikleri başarılarla küçük  yaşta üne kavuşan çocuk yıldızların eğitimlerinde sıkıntı yaşandığı gibi, bu çocukların psikolojisi de küçük yaşta gördükleri ilgiden dolayı olumsuz etkilenebiliyor. Bunun en somut örneği de Altın Ayı ödüllü Bal filminin çocuk yıldızı Bora Atlaş'tı. 7 yaşındayken yakaladığı başarıyla dünya basınını peşinden koşturan Bora Atlaş, üzerindeki ilgi azalınca içine kapanmıştı. Derslerinden de soğuyan çocuk oyuncu AKŞAM'A yaptığı açıklamada "Ödül aldığım zaman herkes buraya gelirdi. Bizi birçok yere çağırırlardı. Şimdi kimse kalmadı. Ben onları seviyorum ama beni hiç aramıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder